kvarntorpshögen

Det var sommaren 2020. Jag stod framför Kvarntorpshögen, Sveriges märkligaste plats. Himmelen var blå, solen sken. Här stod jag, redo att utforska.

Ursprung och historia

Kvarntorpshögen, en 100 meter hög slagghög i Kvarntorp, Kumla kommun. Ett monument över resterna från oljeskifferindustrin. Under andra världskriget, när oljetillförseln till Sverige ströps, började man utvinna olja ur oljeskiffer här. Det brinner fortfarande i marken. Man har försökt släcka högen, men den brinner vidare.

Konst på Hög

På och runt högen finns Konst på Hög, ett konstprojekt med skulpturer och installationer. Jag klättrade upp för trappan med 427 steg. När jag nådde toppen insåg jag att trappan var ett konstverk, ”Trappan” av Olle Medin. Utsikten över Närkeslätten var magnifik.

Bild: Arvid Rudling

Några konstfavoriter på högen

Absit Omen

Ett av konstverken, ”Absit Omen” av Kent Karlsson, fångade mitt intresse. En stark form av svetsad sträckmetall, liknande en kyrka som vuxit upp ur högen. Skulpturens karaktär förändras beroende på från vilket håll man ser den.

Bild: Radiola, Public domain

Corona

Ett annat konstverk, ”Corona” av Lars Vilks, sträcker sig 11 meter upp mot himlen. Skulpturen återföddes från resterna av det brända konstverket ”Waaaall”. Namnet ”Corona” har flera betydelser som speglar vår samtid och den grekiska berättelsen om ”Norra kronan”.

Bild: Radiola, Public domain

Annat på Kvarntorpshögen

Jag besökte också den närliggande bike parken, populär i downhillcommunityn. Jag vandrade längs en av de vandringsleder som finns i området. Jag njöt av naturen, en välbehövlig paus från vardagen.

Mitt besök på Kvarntorpshögen var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Jag rekommenderar verkligen att besöka den här platsen för den som är intresserad av naturen, historia, konst och kultur.